Concediul din Unitatea de Primiri Urgente

Zilele trecute, o amica imi scrie pe facebook o patanie din pacate tipica pentru tara noastra. Nu e prima data cand aud de asa ceva. Se prezinta la Urgenta intr-un oras centru universitar, este tratata dar nu internata, si la plecare solicita concediu medical, pe care insa nu il primeste. Motivul oferit este “Lasa ca va luati de la medicul de familie!”

Ei, acum amica mea alearga dintr-o parte in alta sa faca rost de concediu. Medicul de familie refuza sa ii acorde concediul, justificand legal ca nu e cel care a tratat urgenta. O indruma catre specialist, care poate sa indice zilele de repaos necesare. Acolo i se zice sa mearga la privat (!). In fine, o intreaga tevatura, cu rezolvarea tipic romaneasca, de milogire in fata unui medic pentru a ii face o “favoare”…

Hai sa vedem impreuna cum sa nu ne trezim in situatia asta, ce e legal si ce nu. De multe ori, din pacate, nici colegii mei medici nu cunosc legea, deoarece de obicei juristii spitalelor nu prelucreaza legea spre intelesul nostru. Versiunea TL;DR e in josul paginii 😉

In caz de urgente, conform legii concediul se acorda astfel:

ART. 19  La camera de gardă a spitalului se pot elibera certificate de concediu medical în caz de urgenţe medico-chirurgicale neinternate, numai de către medicii de specialitate.

ART. 21 Medicii sunt obligaţi să îndrume pacienţii către unitatea sanitară la care trebuie să se adreseze aceştia în vederea obţinerii în continuare a asistenţei medicale şi a certificatelor de concediu medical.

ART. 31 În caz de urgenţe medico-chirurgicale, pentru care gradul de severitate al bolii nu impune internarea în spital, concediul medical se acordă de medicul care a asistat urgenţa (medic de familie, medic din ambulatoriu de specialitate, de la camera de gardă, ambulanţă, centru de permanenţă), pentru o perioadă de maximum 5 zile calendaristice. Dacă incapacitatea temporară de muncă se menţine, concediul medical poate fi prelungit de medicul curant, pentru aceeaşi afecţiune, dar nu pentru cod de indemnizaţie de urgenţă (06), în condiţiile şi pe duratele stabilite de lege.

– ORDIN Nr. 60/32 din 27 ianuarie 2006 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor OrdonanÅ£ei de urgenţă a Guvernului nr. 158/20

Unul dintre motivele cel mai des invocate in UPU pentru neacordarea CM este lipsa adeverintei tip de la angajator. Doar nu o purtam cu noi constant! Insa alta lege aduce o completare:

ART. 9 (1) Eliberarea certificatului de concediu medical se va face pe baza adeverintei de la platitor, cu exceptia urgentelor medico-chirurgicale sau a bolilor infectocontagioase din grupa A, prevazute in lista aprobata prin hotarare a Guvernului.

– ORDIN Nr. 233/125 din 14 martie 2006 pentru aprobarea modelului unic al certificatului de concediu medical şi a instrucÅ£iunilor privind utilizarea şi modul de completare a certificatelor de concediu medical pe baza cărora se acordă indemnizaÅ£ii asiguraÅ£ilor din sistemul asigurărilor sociale de sănătate al MINISTERULui SĂNĂTĂŢII i CASEI NAÅ¢IONALĂ DE ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE – MONITORUL OFICIAL NR. 254 din 21 martie 2006

Asadar, versiunea TL;DR

  • E obligatia medicului care va trateaza in urgenta de a va acorda concediu medical, in limita a 5 zile,
  • De a va indruma unde va puteti prelungi concediul daca e cazul,
  • Nu trebuie sa aveti adeverinta de la angajator pentru asta.
  • Atentie insa! Daca sunteti in situatia de a totaliza peste 90 zile CM in ultimele 12 luni, va trebui sa obtineti aprobarea Comisiei de Expertiza a Muncii pentru acest concediu!

Ei, si cam asta este. Salvati-va postul acesta, si daca vreodata va treziti in situatia de a va fi refuzata acordarea concediului medical in situatii de urgenta, scoateti frumos telefonul si aratati colegului ce zice legea. Vorbiti frumos cu ei, o garda e un lucru foarte greu si obositor, si mai mult ca sigur nimeni nu le-a spus vreodata care e situatia legala.

Mai bine sa nu aveti nevoie! Sanatate!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s