Justitie vs Medicina Partea 1

Doua stiri recente atrag atentia  in ceea ce priveste coruptia din Sanatate: una arata fapta, alta explica motivatia.

Prima expune faptele multiple de delapidare de care este acuzat faimosul Secureanu, fostul manager al Spitalului Malaxa. Descrie si profitul urias pe care l-a facut acesta. Pentru cine nu le cunoaste, recomand si lecturile de pe tolo.ro. Reprezentativa e metoda neaos romaneasca de a lua banii de buzunar: i-a retras cash de la casierie. Cat?

Pe de o parte, inculpatul Secureanu Florin Adrian şi-a însuşit sume de bani în numerar din casieria Spitalului Clinic Nicolae Malaxa, activitate concretizată în perioada 4 mai 2009 – 23 noiembrie 2016, cu justificarea achitării în numerar a unor bunuri şi servicii evidenţiate ca fiind livrate/prestate de două societăţi comerciale cu comportament fiscal neadecvat. În realitate, aceste două societăţi comerciale nu au livrat/prestat niciun bun/serviciu spitalului.

În perioada menţionată, în acest mod, Secureanu şi-a însuşit suma totală de 1.944.537,45 lei.

Cea de-a doua se refera la motivarea sentintei fostului manager al SCJU Constanta, care a primit 13 ani de inchisoare, desi si-a recunoscut fapta. De ce? Sa citam:

[…] pentru o pedeapsă de 3-5 ani închisoare, fie  si cu executare, care de cele mai multe ori este redusă fie  datorită vârstei, fie  datorită lucrărilor cu caracter  ştiinţific, «se merită» riscul câtorva  milioane de euro în patrimoniul  propriu

Morala? Hotul nostru, managerial, antreprenorial si bine orientat, e pe jumatate resemnat cu a fi prins. Banii oricum sunt bine dositi si nu mai are cine ce sa ii ia, poate sa ajunga si parlamentar sau chiar aproape prim-ministru, pentru ca nu il arde sa stea la puscarie 2-3 ani. Prezinta-i insa optiunea de a muri in inchisoare, s-ar putea sa nu mai fie chiar asa dornic… Si citatul de final vine de la judecatorul Mitu Stegaru:

[…] pedepsele blânde aplicate în majoritatea cazurilor, […] nu fac altceva decât să încurajeze astfel de infracţiuni, cuantumul sumelor cu care aceşti funcţionari se îmbogăţesc peste noapte fiind extrem de tentante.

Leave a comment